Přeskočit na obsah

Projektant vs. architekt: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Pokud plánujete postavit rodinný dům, bungalov nebo rekreační objekt, možná se ptáte, zda si najmout projektanta nebo architekta. Ačkoli se tyto profese mohou zdát podobné, existují mezi nimi zásadní rozdíly. V tomto článku se zaměříme na hlavní rozdíly mezi projektantem a architektem domů či jiných obytných budov.

Kdo je projektant?

Stavební projektant je odborník, návrhář a inženýr, který se primárně specializuje na technické a funkční aspekty návrhu obytných budov, včetně rodinných a bytových domů. Jeho práce zahrnuje tvorbu stavebních plánů, technologických detailů a dokumentace potřebné pro realizaci stavby.

Cílem projektanta je naprojektovat (navrhnout) dům tak, aby byl realizovatelný, ekonomicky efektivní a aby splňoval nejen všechny platné stavební předpisy a normy, ale také přání a požadavky samotných investorů. Projektanti musí mít formální vzdělání v oboru pozemního stavitelství.

Kdo je architekt?

Architekt je kvalifikovaný profesionál alias designér či urbanista, jenž se zabývá nejen technickým návrhem budov, ale také estetickým a celkovým konceptuálním řešením. Při návrhu rodinného domu se inspiruje historií, uměním, snaží se do designu zakomponovat různé materiály a konstrukční techniky. Zároveň má cit pro udržitelnost.

Architekti jsou schopni zohlednit sociální, ekonomické a environmentální aspekty návrhu. Výsledné projekty jsou nejen funkční, ale i vizuálně přitažlivé. Architekti podobně jako projektanti spolupracují s klienty s cílem vytvořit u konkrétního projektu přizpůsobivé řešení, jež odráží jejich potřeby a preference.

Projektant vs. architekt – klíčové rozdíly

Vzdělání a certifikace

Projektanti mohou mít různé vzdělání, které nemusí nutně zahrnovat studium architektury, ačkoliv mnozí mohou mít specializované vzdělání v oblasti stavebnictví nebo designu. Architekti musí absolvovat akreditovaný studijní program, složit licenční zkoušky a získat profesní licenci.

Zaměření práce

Projektanti se často soustředí na technické aspekty projektu, jako jsou stavební plány a dokumentace. Architekti nabízejí širší spektrum služeb včetně návrhu konceptu, estetiky, udržitelnosti a integrace budovy do okolního prostředí.

Právní odpovědnost

V některých jurisdikcích může být pro určité typy stavebních projektů vyžadována práce licencovaného architekta kvůli zajištění bezpečnosti a dodržení stavebních předpisů.

Komplexnost projektu

Projektanti jsou vhodnější pro standardní nebo méně komplexní projekty, kde je hlavním požadavkem funkčnost a efektivnost. Architekti jsou obvykle vyhledáváni u složitějších projektů, které vyžadují unikátní řešení návrhu a kreativní přístup.

Cena projektu

Náklady na služby architekta mohou být vyšší než za práci projektanta, což je dáno jejich formálním vzděláním, licencemi a širším rozsahem služeb. Projektanti jsou obvykle cenově dostupnější, což činí jejich služby atraktivnější. Kdo hledá levnější, avšak dostatečně kvalitní a rychlou, variantu návrhu rodinného domu, projektant je jasnou volbou.

Cena stavby

Stavba navržená architektem je mnohonásobně dražší než od projektanta. Atypická architektura zahrnuje mnohem složitější designové prvky, které vyžadují investici do speciálních materiálů a odbornou práci při jejich realizaci. Architekti ve většině případů pracují na zakázkách s vyššími nároky na individualitu a originalitu, což jde ruku v ruce s vyššími náklady na stavbu domu.

Individuální přístup

Projektanti nabízejí individuálnější přístup a jsou schopni se lépe přizpůsobit konkrétním potřebám a přáním klientů. Projektanti díky menšímu počtu specialistů v týmu potřebných pro dosažení cíle mají projektanti nižší náklady na provoz. Navíc jsou v rámci spolupráce často flexibilnější, co se týče změn v průběhu projektu. Architekti se při vypracování projektu zpravidla soustředí na širší souvislosti a mohou mít více rozsáhlých a složitých zakázek najednou, což může vést k menšímu zájmu o váš projekt.

Kreativita a inovace

Projektanti se často zaměřují na aktuální trendy, technologie a inovace v oblasti rodinných domů. Jejich hlavním cílem je vytvořit atraktivní a funkční řešení, jež splní všechna vaše očekávání s ohledem na platné stavební předpisy. Architekti mají tendenci přemýšlet ve větším měřítku a mohou chtít navrhovat ambicióznější projekty s důrazem na estetiku a originalitu.

Zkušenosti s lokálními stavebními předpisy

Projektanti, kteří se specializují na návrh rodinných domů, mají hlubší znalosti stavebních předpisů a pravidel v lokalitě plánované výstavby. Z tohoto důvodu jsou schopni navrhnout dům, který přesně splňuje veškeré požadavky a zároveň uspokojí vaše potřeby a představy. Architekti sice mají širší záběr působnosti, avšak nemají stejně detailní znalosti místních předpisů.

Objednejte si nezávaznou
schůzku zdarma