Přeskočit na obsah

Hypotéky čeká zmírnění podmínek: Je ideální čas na vaše projekty

Aktuální ekonomická situace přinesla s sebou zajímavou novinku pro všechny, kdo uvažují o koupi nebo stavbě svého rodinného domu – zmírnění podmínek pro získání hypotéky. Jak velká je tato šance, ukáže čas. Pro mnoho budoucích majitelů domů je to nyní ideální okamžik k tomu, aby se pustili do realizace svého snu.

Česká národní banka (ČNB) plánuje významné zmírnění podmínek pro získání hypotéky. S platností od 1. července 2023 ruší horní hranici DSTI limitu, což je poměr mezi měsíční splátkou veškerých úvěrů proti celkovému čistému měsíčnímu příjmu. Podle nových pravidel nebude při posuzování žadatelů o hypotéky žádný stanovený limit DSTI, takže lidé budou moci splácet více než polovinu svých čistých příjmů na hypotékách.

I přes tuto změnu stále platí některé podmínky. Žadatelé o hypotéku musí mít alespoň 20 % hodnoty nemovitosti. U žadatelů do 36 let je tato hodnota snížena na 10 %.

Získání úvěru otevírá bránu novému bydlení

Díky mírnějším podmínkám dosáhne od 1. července 2023 na hypotéku více domácností. Již dnes je ideální příležitost připravit si podklady pro svou banku (například studii rodinného domu), získat výhodné nacenění a využít příležitosti, kterou přináší současná situace na trhu s hypotékami v České republice.

Ačkoli se sazby hypoték zatím nesnižují, je důležité sledovat další vývoj. ČNB má 21. června 2023 projednat, zda se úrokové sazby zvýší, nebo zůstanou na současné úrovni. Očividně se ve stavebním oboru blýská na lepší časy. Stavební materiály v prodejnách zlevňují a hypotéky se dostávají na nižší úroveň, takže nyní je ten pravý čas začít plánovat váš nový vysněný dům.

Objednejte si nezávaznou
schůzku zdarma