Přeskočit na obsah

Pasivní domy – nevýhody

Pasivní domy představují špičku v oblasti energetické efektivity a udržitelného bydlení. S minimálními energetickými nároky na vytápění a chlazení nabízejí významné dlouhodobé úspory a komfort pro své obyvatele. Jako každá inovativní technologie i pasivní domy přinášejí určité výzvy a nevýhody.

V následujícím článku se podrobněji zaměříme na negativní aspekty spojené s výstavbou pasivního domu, případně s rekonstrukcí stávajícího rodinného domu na pasivní standard. Jako potenciální majitelé domů si tak uděláte nejlepší obrázek o tom, zda jste rozhodnuti do pasivního domu skutečně investovat, ještě před vaším finálním rozhodnutím.

Co je pasivní dům?

Pasivní dům (Passive House) je typ stavby navržený tak, aby maximalizoval úsporu energie a minimalizoval potřebu aktivního vytápění či chlazení. Tento inovativní koncept budovy se zaměřuje na velmi dobrou tepelnou izolaci a využití pasivních zdrojů energie, jakými jsou sluneční záření, vnitřní tepelné zisky tepla vyprodukované lidmi, svítidly a domácími spotřebiči.

Základní principy pasivního domu zahrnují:

Vysoká úroveň tepelné izolace – Stěny, střechy a podlahy v pasivním domě mají vysokou tepelnou izolaci, což minimalizuje tepelné ztráty v zimě a zabraňuje přehřívání v létě.
Vzduchotěsnost – Pasivní domy jsou navrženy tak, aby byly co nejvíce vzduchotěsné, čímž se snižuje nekontrolovaný přísun chladného vzduchu zvenčí a únik teplého vzduchu zevnitř.
Využití pasivního solárního zisku – Velká okna orientovaná na jih maximalizují solární zisk v zimních měsících, zatímco přesahy nebo žaluzie mohou omezit přímé sluneční záření v létě a předcházet tak přehřívání.
Efektivní větrání s rekuperací tepla – Systémy větrání s rekuperací tepla umožňují výměnu vzduchu v budově při současném zachování tepla uvnitř. Starý, vydýchaný vzduch prochází rekuperační jednotkou, která předává jeho teplo přicházejícímu čerstvému vzduchu.
Minimalizace tepelných mostů – Tepelné mosty (místa, kde teplo uniká snadněji, např. v místech spojení stěn) jsou minimalizovány nebo eliminovány, což přispívá minimalizovat tepelné ztráty.

Jaké má pasivní dům nevýhody?

Pasivní domy jsou navrženy tak, aby minimalizovaly energetické potřeby pro vytápění a chlazení, čímž se snižuje jejich celková energetická stopa. Přestože mají mnoho výhod, existují i určité nevýhody, které je třeba před stavbou domu zvážit, abyste měli 100% jistotu, že jste se rozhodli správně.

1. Vysoké počáteční náklady

Stavba pasivního domu vyžaduje specifické materiály a technologie, které ve srovnání se standardními postupy zvyšují počáteční náklady na dům. U pasivního domu je důležitá kvalitní tepelná izolace, okna s trojsklem a systém rekuperace tepla. Vyšší počáteční investice se však z dlouhodobého hlediska zúročí nemalou úsporou peněz za energie. Pro zájemce o pasivní dům jsou navíc připraveny různé dotace a finanční programy, které určeny jak ke snížení počátečních nákladů, tak k podpoře udržitelného bydlení.

2. Omezení v designu

Aby byly dosaženy požadované energetické standardy, jsou pasivní domy značně omezeny v architektonickém designu. Projektant vytvoří adekvátní návrh novostavby domu tak, aby maximalizoval sluneční zisk a minimalizoval tepelné ztráty. Z toho důvodu musí být optimalizována orientace budovy, velikost a umístění oken a také volba stavebních materiálů. Hospodárný vzhled domu nemusí vždy odpovídat představám majitele, nicméně i s drobnými konstrukčními úpravami je možné dosáhnout jak energetické efektivity, tak líbivého estetického dojmu z stavby.

3. Technická složitost

Pasivní domy vyžadují složitější systémy pro větrání, rekuperaci tepla a minimalizaci tepelných mostů. Tato technická složitost vyžaduje zapojení odborníků již v rané fázi plánování. Úspěšná realizace pasivního domu se neobejde bez potřebných specialistů, především projektanta se specializací na pasivní domy, jež vytvoří správnou projektovou dokumentaci pro provedení stavby.

4. Omezené rozšíření

Jakékoliv pozdější změny nebo rozšíření domu mohou být složité a nákladné, pokud mají být zachovány původní energetické standardy. Je důležité si všechny náležitosti pečlivě rozmyslet již v počátcích, aby se zamezilo neplánovaným změnám po zahájení stavby domu. Pokud si zvolíte projektanta, který má s pasivními domy zkušenosti, nemusíte se bát nečekaných výdajů nebo změn v plánech.

5. Potřeba aktivního větrání

Pasivní dům je hermeticky uzavřená stavba. Po ukončení stavby se provádí tzv. Blower door test, tedy zkouška vzduchotěsnosti, díky níž se ověří adekvátní těsnost obálky budovy. Pro udržení potřebné kvality vzduchu je nutné používat systémy aktivního větrání (rekuperace), i když majitelé nemovitosti preferují otevírání oken.

Řízené větrání představuje efektivní způsob výměny vzduchu v interiéru budovy, který minimalizuje energetické ztráty a zároveň zlepšuje celkovou kvalitu vnitřního prostředí. V pasivních domech se díky rekuperační jednotce vybavené prachovými filtry udržuje neustále optimální hladina vlhkosti a prašnost je omezena na minimum. To ocení nejen alergici a astmatici, ale také lidé, kteří mají problémy s dýcháním. Výhodou rekuperace je, že se uvnitř domu nehromadí vlhkost, netvoří se plísně, ani se nemnoží bakterie a roztoči.

Objednejte si nezávaznou schůzku zdarma