Přeskočit na obsah

Dotace na novostavbu 2024

Stavba nového domu je jedním z největších investičních rozhodnutí v životě mnohých z nás. Také v roce 2024 je pro budoucí majitele rodinných domů v České republice připravena forma finanční podpory, která jim může pomoci uskutečnit jejich sen o vlastním bydlení. V tomto článku se podíváme na aktuální možnost dotace na novostavby, jaké jsou podmínky pro její získání a jak celý proces žádosti probíhá.

Aktuálně platný dotační program

V České republice jsou v povědomí veřejnosti různé státní a regionální programy, které poskytují finanční podporu pro rodinné domy. Tyto dotace mohou pokrývat části nákladů spojených s výstavbou, energetickými úsporami, použitím ekologických materiálů nebo implementací obnovitelných zdrojů energie. Konkrétně pro novostavby je v roce 2024 aktuálně k dispozici pouze jeden typ dotace, o něhož můžete zažádat.

Nová zelená úsporám (NZÚ)

Nová zelená úsporám

Dotace pro úsporné bydlení – konkrétně na výstavbu novostavby nebo nákup nového rodinného domu s velmi nízkou energetickou náročností, jež využívá energii z obnovitelných zdrojů. Může se jednat o nízkoenergetické domy nebo rodinné domy v pasivním standardu.

Kdo může žádat?

  • První majitel nebo developer rodinného domu.
  • Osoba, která se stala majitelem rodinného domu po jeho zakoupení od původního majitele nebo developera do dvou let od ukončení jeho výstavby.
  • Organizace financované místními samosprávami.

Kolik získáte peněz?

Jednorázovou paušální částku 535 000 Kč pro výstavbu nebo pořízení domu s minimální energetickou potřebou, se zaměřením na využití obnovitelných zdrojů energie.

Jak žádat o dotaci?

Podat žádost lze pouze elektronicky přes systém Agendového informačního systému Státního fondu životního prostředí České republiky (AIS SFŽP ČR) na stránce https://zadosti.sfzp.cz. Žádost o dotaci na novostavbu je možné podat před zahájením stavby, v jejím průběhu nebo až po dokončení stavby domu. Podrobné podmínky pro získání dotace a všechny potřebné dokumenty naleznete na webových stránkách https://novazelenausporam.cz.

Dotace Oprav dům po babičce

Jednou z částí dotačního programu Nová zelená úsporám je nový program Oprav dům po babičce (mezi lidmi se objevuje i nesprávné označení dům pro babičku), který pomáhá zájemcům zlepšit energetickou účinnost starších rodinných domů nebo rekreačních objektů, jako jsou chaty a chalupy. Může se však jednat také o novostavbu rodinného domu či garsonky, kterou postavíte na místě původní budovy, přičemž starý bude zbourán.

Tento dotační program je určený pro majitele rodinných domů, kteří se chtějí pustit do důkladného zateplení, nebo jiných úsporných opatření, jako jsou instalace fotovoltaiky, výměna zdroje tepla, nebo třeba přidání dobíjecí stanice pro automobily. Dotace Oprav dům po babičce nejenže pokrývá až 50 % způsobilých výdajů na renovaci, ale můžete získat i bonusové dotace navíc v závislosti na lokalitě a kombinovaných opatřeních.

Naše projekční kancelář Kolek s.r.o. vám pomůže s návrhem a realizací optimalizovaných řešení dotačního programu Oprav dům po babičce a zároveň se postará o to, aby byl proces získání druhu dotace co nejrychlejší. Dotace dům po babičce na klíč je ideální cestou pro modernější, úspornější a pohodlnější bydlení.

Jak na úspěšnou žádost o dotaci?

Přesnost a úplnost informací jsou klíčové pro úspěšně získání dotace Nová zelená úsporám v co nejkratším termínu. Pro urychlení procesu doporučujeme projekt nového domu konzultovat s odborníkem na dotace nebo s projektantem, který má s podobnými dotacemi zkušenosti a poradí vám, jak efektivně splnit všechny požadavky. Pokud potřebujete poradit, kontaktujte nás a dozvíte se více.

Co dělat, když byla žádost o dotaci zamítnuta?

V případě zamítnutí dotace pro novostavbu je důležité zjistit přesné důvody. Často je možné žádost opravit a podat znovu, nebo si vybrat jiný dotační program.

Sledujte novinky a plánujte včas

Finanční podpora ve formě dotací může výrazně snížit finanční zátěž spojenou se stavbou nového rodinného domu. V roce 2024 existuje v ČR pouze jeden dotační program, který podporuje budování energeticky účinných a ekologicky šetrných domů, včetně pasivních domů.

Před vypracováním projektu na dotaci se pro jistotu vždy informujte, zda je programu dotace Novostavba pasivního domu v rámci Nová zelená úsporám stále platný (například zda nebyly vyčerpány všechny přidělené finanční prostředky). V neposlední řadě si včas naplánujte vypracování projektu novostavby, aby byla vaše žádost o dotaci úspěšně schválena. Nezapomeňte, že investice do kvalitního a udržitelného bydlení se vyplatí nejen vám, ale i budoucím generacím.

Chcete získat dotaci na dům?
Objednejte si nezávaznou
schůzku zdarma