Přeskočit na obsah

Co je průkaz energetické náročnosti budovy (PENB)?

V poslední době narůstá zájem o energetickou efektivitu budov, což přináší do popředí význam Průkazu energetické náročnosti budovy (PENB). Tento důležitý dokument je klíčový pro každého majitele nemovitosti, kupujícího, i pro ty, kteří se zajímají o úspory energie a udržitelné bydlení. Od novostaveb po rekonstrukce, PENB je nezbytností, která vám může ušetřit nemalé peníze na energiích a zvýšit hodnotu vaší nemovitosti.

Co je PENB?

Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB), nebo také energetický štítek, je dokument, jenž hodnotí spotřebu energie budovy pro vytápění, chlazení, ohřev vody a celkový provoz. Je to klíčový nástroj pro každého, kdo chce mít přehled o energetické efektivitě své nemovitosti a hledá způsoby, jak snížit náklady na energie.

Kdy je povinen mít PENB?

Zákon č. 406/2000 Sb. stanovuje povinnost vypracovat průkaz energetické náročnosti pro většinu budov, a to jak při novostavbách, tak při rekonstrukcích. Tato povinnost se týká i majitelů nemovitostí, kteří chtějí svou nemovitost prodat nebo pronajmout. Je důležité si uvědomit, že PENB je nezbytný pro transparentní a férový realitní trh.

Jak vypadá PENB a co obsahuje?

PENB nabízí nejen textový popis, ale i grafické znázornění energetické náročnosti, podobné energetickým štítkům na spotřebičích. Rozděluje budovy do tříd od A (nejúspornější) po G (nejméně úsporné), poskytuje podrobné údaje o spotřebě energie a naznačuje, kde je potenciál ke zlepšení.

Kolik stojí PENB?

Náklady na vypracování průkazu energetické náročnosti se liší v závislosti na mnoha faktorech, jako jsou velikost, složitost a typ budovy. Ceny se pohybují v řádech několika tisíc korun.

Kdo je oprávněn PENB vypracovat?

PENB může zpracovat pouze kvalifikovaný energetický specialista s odpovídajícím vzděláním a praxí, který má platnou certifikaci. Naše firma spolupracuje s odborníkem, který umí energetické štítky budov spolehlivě spočítat, takže ho nebudete muset v rámci projektové dokumentace rodinného domu vyřizovat sami.

Objednejte si nezávaznou
schůzku zdarma